Att köpa ny spis – och välja rätt

En viktig del av att renovera köket är att välja sina vitvaror, och spisen är en av de allra viktigaste vitvarorna. Det är vid spisen man kommer att laga mat varje dag under många år framöver, och det är därför viktigt att den uppfyller alla praktiska behov man har, och att den passar med ens matlagningsstil. När man börjar titta runt bland utbudet av spisar kan det dock lätt kännas överväldigande, då man har många olika varianter att välja mellan – allt från traditionella spisar med plattor av gjutjärn till moderna, avancerade spisar där man kan ställa ned kastruller och stekpannor var som helst, eftersom spisen automatiskt känner av vilket område den ska värma. Priserna kan vara lika varierande som modellerna (de mest avancerade kan kosta uppemot 40 000 kronor), så man bör fråga sig själv innan man börjar leta vad man har behov av, och hur avancerad spisen behöver vara för att uppfylla de behoven.pot-820012_960_720

Något annat man kan göra innan man börjar leta, för att begränsa valmöjligheterna något, är att se efter vilken typ av säkringar man har hemma – 10 A eller 16 A. Alla spisar passar nämligen inte för båda anslutningarna, och genom att utesluta de spisar som inte passar besparar man sig själv tid och pengar genom att man inte behöver anlita en elektriker för att ansluta spisen.

Spisarna med gjutjärnsplattor är på väg ut, då de drar mycket el och är långsamma jämfört med moderna spisar. Det som har tagit gjutjärnsspisarnas plats som mest populära idag är istället glaskeramikhällarna. Även induktionshällar blir allt mer populära. De är dyrare, men också mer energieffektiva, och är snabbare än en vanlig glaskeramikhäll. Ytterligare ett alternativ är gasspisen, men det passar inte alla. Gasspisen är snabb och exakt, men om man tycker om att baka mer än man tycker om att laga mat är det sannolikt inte rätt spis, då den inte ger ett lika bra resultat när man exempelvis ska grädda kakor – det finns risk för att de blir knapriga istället för gyllenbruna.

När du väl har valt din nya spis och är redo att börja laga mat på den, kan du gå in på Matklubben. Där finns tusentals recept som du kan inspireras av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *