Är det saft i flaskan?

Barnsäkra köket

Den plats som är viktigast att göra barnsäker är köket. Här inträffar flest olyckor i hemmet, här spenderas mycket tid och här finns alla spännande saker som kan vara farliga för ett litet barn. Man vill gärna göra samma saker som föräldrarna. Varför inte röra om lite i kastrullerna? Man når nästan upp och tar tag i kastrullens handtag, varefter det kokande vattnet hamnar på barnet. Vad är det för spännande flaska där bredvid soppåsen? Är det sån där god saft, det ser nästan ut som det. Nej, usch, det var det inte, det var nog det som mamma använder när hon gör rent på golvet.

Köket är fyllt av faror

I köket lurar många faror. Det är lätt att klämma sig i lådor och skåp. Man kan bränna sig på spisen, ugnen och på maten som står på spisen. I stort sett alla rengöringsmedel är farliga för barn. Eluttag och vassa knivar kan orsaka olyckor. det krävs inte så mycket för att barnsäkra ditt kök och med enkla medel och små tips kan du känna dig lite lugnare. Tänk på att aldrig använda dukar som hänger ner eftersom dessa inbjuder till att dra i och för ett barn som nyss lärt sig gå är det lätt gjort att använda allt i sin väg som stöd. Resultatet kan vara att glas och annat på bordet hamnar på barnet.

Barn har en naturlig nyfikenhet

Alla barn är nyfikna och eluttagen är spännande och de hittar lätt något smalt som går att stoppa in i hålen. Använd därför petskydd i eluttagen. Klämskydd för dörrar och spärrar för lådor skyddar mot klämskador och att de får tag i farliga medel och verktyg. Fönsterspärrar är ett måste, för barnen klarar lätt av att klättra upp och är olyckan framme kan de falla ut. Ett hällskydd för spisen är bra och själv kan du se till att alltid vända handtagen inåt för att de inte ska nå dem lika lätt. Till vassa hörn på möbler finns det speciella skydd man kan sätta dit så att det blir lite mjukare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *