Behöver man anlita hantverkare för att renovera köket?

Vissa saker i hemmet kan man ordna på egen hand utan problem, till exempel att sätta upp nya tapeter, att måla en vägg eller att montera ihop möbler. Andra saker är lika självklara att man anlitar en hantverkare för, till exempel när man ska renovera badrummet eller andra våtutrymmen. Köket är dock ett slags gränsland, där man kan bli osäker på vad man klarar av att göra själv och vad som bör utföras av en hantverkare.handyman-151827_960_720

Svaret är att det är helt upp till en själv. Man bör dock inte ställa sig frågan man vill göra själv, utan snarare vad man klarar av att göra själv. Annars är det stor risk att arbetet blir liggande, och att renoveringen aldrig blir klar. Det är också stor risk att något blir fel, vilket kan medföra stora kostnader i efterhand när det behöver fixas till. Något de flesta klarar av att göra själva är dock att riva det gamla köket, vilket är något som man kan spara åtskilliga tusenlappar på att göra själv istället för att låta hantverkare som går på timlön utföra arbetet. Innan man tar sig an rivningsarbetet bör man dock ha i åtanke att det också innefattar en hel del jobb med ytskikt efter själva rivningen.

Ofta kan man få hjälp med att montera köket från det företag som man köpte köket från. I de allra flesta fall har dessa företag också tips på elektriker, rörmokare, plattsättare och andra hantverkare som de ofta arbetar tillsammans med och som således har stor vana av att sätta in kök. Vill man få ett professionellt resultat med minsta möjliga inbladning från eget håll kan det vara att rekommendera att låta köksförsäljaren ta hand om monteringen helt. Det kräver dock viss inblandning från din sida, för även efter att du har anlitat hantverkare måste du vara på plats och överse arbetet, och försäkra dig om att det fortgår som planerat.

Om du beslutar dig för att anlita hantverkare skulle du kunna passa på att genomföra andra projekt du har funderat på när du ändå har dem på plats och har begärt offerter. Många tycker till exempel att det skulle vara praktiskt att ha ett litet attefallshus på tomten. Du hittar ett stort utbud av attefallshus på Byggmax.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *