Köksmaterial

En viktig del av köksrenovering är materialet. Köket är en plats där mat vistas, och i samband med det, också en plats i hemmet där mest kladd förekommer. Vare sig du har barn eller inte kan du räkna med att matrester, fett och damm kommer att samlas i ditt kök. Ska du renovera i köket? Ett bra tips är i sådana fall att tänka praktiskt när det kommer till material. Välj gärna golv-, vägg- och bänkmaterial utifrån deras tålighet. Idag finns det ett stort utbud på marknaden av material som tål både smuts och stark rengöring, men samtidigt ser bra ut.

Flooring laminate or parqet samples

 

Golv och väggar
När du lagar mat och diskar händer det lätt att mat och matrester stänker upp på väggar eller ned på golvet. Att välja bra material för kökets väggar och golv är således viktigt när du renoverar. Det finns inget enkelt svar vad gäller val av golv och väggar till köket, men däremot för- och nackdelar med olika sorters material. Plast-, laminat- och klinkersmaterial är hållbara och tåliga och passar därför perfekt för familjer med barn och husdjur. Trägolv är väldigt vackert och mjukt att gå på, men kräver ganska mycket underhåll och repas lätt. Vad gäller väggar runt spishäll och diskho etc. är kakel (alternativt klinker eller mosaik) din bästa vän. Det är ingen slump att detta material är populärt i kök, det är nämligen väldigt lätt att rengöra och dessutom tåligt. Kom bara ihåg att hellre satsa på ett högglansigt kakel än ett matt, då den matta varianten lättare drar åt sig smuts och är svårare att rengöra. Ett plus i kanten är att du kan vara kreativ med kakel. Kombinera färger och mönster utifrån din smak!

 

Bänkar och andra ytor
Visst är det vackert med robusta trä- och stenytor i exklusivt material till köket? Men tänk alltid till innan du väljer dem. Förutom höga priser på sådant material är de ibland känsliga för fukt och rengöring. För dig som inte har tid, möjlighet eller ekonomi är laminat ett bra alternativ. Laminat kan likna både trä och sten och kommer dessutom i ett lättskött och tåligt material. Har du trots allt kärat ned dig i äkta trä eller sten finns det flera fördelar med dessa material också. Det viktiga är att du inte spontanköper materialet, utan väger fördelar mot nackdelar innan du kommer fram till vad som passar bäst för dig och din familj. Vilket material du än väljer kan dock ett tips vara att satsa på andra färgen än vitt. Marmor, sten, trä och mörkare färger har tendenser att se renare ut än vita och högglansiga material.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *