Tips när du ska renovera köket

Funderar du på att renovera ditt kök? Det kan ta både tid och energi, men med en bra planering brukar det lösa sig utan större problem. Planeringen görs ganska enkelt i två övergripande steg: först skisserar du upp en s.k. mindmap över önskvärda funktioner och omvandlingar i köket samt en budget. I nästa steg fördjupar du planeringen genom att fundera på design, övriga önskvärda detaljer och samt hur du ska fördela budgeten mellan funktioner och kökets design.

 

Skiss och budget
Det första steget i arbetet med att renovera sitt kök är planering. Detta är A och O för hur bra och smidigt det kommer att gå. Börja med att sätta dig ned och skriv en mindmap med det du önskar i köket. Behöver du större fria ytor? Vill du ha en köksö? Bättre belysning? Viktiga funktioner som ska förbättra köket är alltid bra att få ned på papper direkt. Ta även kökets mått och fundera på om de är bra för ditt nya kök också. Färg, material och design är inte lika viktigt i det här stadiet. Vad som dock är bra att göra redan nu är att budgetera, och ännu viktigare: göra det realistiskt. Fundera och bestäm dig för hur mycket ekonomi du har att röra dig med. Du kan senare anpassa och välja ut funktioner, material och produkter som passar inom budgetens ramar.

Hands working with architecture hand-drawn sketch on creative workspace

 

Planera design, detaljer och prioritera
När du har ditt första utkast i form av en skiss av önskade funktioner och en budget kan du gå in på detaljerna. Finns det något extra som inte står med på din skiss men som du gärna vill addera till köket? Börja i detta skede också att planera designen och hur stor del av budgeten du vill, och kan, lägga på det. Idag finns det en uppsjö av stilar, material och färger för alla möjliga kök, men räkna också med att det kostar en hel del. Det är viktigt att du funderar över dina prioriteringar – är design eller funktionalitet viktigast? Hur stor del av budgeten ska gå till det ena eller andra? När du har besvarat dessa frågor och planerat allt i detalj är du redo att beställa ditt kök, samt ta kontakt med eventuella hantverkare, elektriker och rörmokare med flera. Lycka till med ditt nya kök!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *